ВПЛИВ МЕДІАТУРНІРУ НА РІВЕНЬ ІНФО-МЕДІЙНОЇ ГРАМОТНОСТІ УЧНІВ - ЯЧМЕНИК, Марина (Фізико-математична освіта, 2024)
Постановка проблеми. В умовах військової агресії та гібридної війни надзвичайно важливим є формування критичного мислення молоді для боротьби з дезінформацією. Тому набуває актуальності інфо-медійна грамотність як важлива особистісна характеристика кожного члена українського суспільства. Аналіз українських наукових джерел засвідчив, що недостатньо уваги надається формуванню інфо-медійної грамотності молоді у позанавчальній діяльності, однією із сучасних форм якої є медіатурнір. Тому метою дослідження є обґрунтування позитивного впливу медіатурніру на формування інфо-медійної грамотності учнів. Матеріали і методи. Для підтвердження ефективності Медіатурніру використано опитування, результати якого опрацьовано за критерієм знаків. Загальна кількість учасників 50. Статистичний аналіз здійснено на 15 варіантах відповідей. Результати. Описано етапи турніру (написання мотиваційного листа; навчальні тренінги Баркемп «Онлайн-інструменти», майстерня “Інструменти медіаграмотності під час вивчення літературних творів“, воркшоп “Формування навичок оцінки та інтерпретації медійної інформації”, тренінг “Мовна медіамайстерня», презентація власних медіарозробок). Підтверджено статистично, що медіатурнір позитивно впливає на розвиток інфомедійної грамотності молоді, яку характеризують медіаграмотність, критичне мислення, соціальна толерантність, факт-чекінг, інформаційна грамотність, цифрова безпека, візуальна грамотність, креативність. Висновки. За допомогою дискусійних методів навчання та допоміжних віртуальних засобів формуються уміння аналізувати медіатексти, а робота з контентом різного формату сприяє розвитку критичного мислення учнів. Водночас виявлено відсутність цілеспрямованої політики формування інфомедійної грамотності учнів в школах. Турнір як форма освітньої діяльності виявилася ефективною, а тому може надалі використовувися для розвитку медіаграмотності молоді.