ДОРОЖНЯ КАРТА РОЗРОБЛЕННЯ ОНЛАЙН-КУРСУ ДЛЯ ЗМІШАНОГО НАВЧАННЯ МАГІСТРІВ - Калугін, Руслан (Фізико-математична освіта, 2022)
Формулювання проблеми. Онлайн-освіта – один з трендів сучасності, що відкриває надширокі можливості для навчання упродовж життя. Основним концептом онлайн-освіти є онлайн-курс – цілісна навчальна одиниця, що характеризується завершеним набором мети, змісту, форм, методів і засобів навчання, функціонує на засадах відкритого чи частково відкритого інтернет-доступу і є основою для реалізації дистанційного та змішаного навчання. У цій статті здійснено спробу узагальнити послідовність дій, необхідних для розроблення авторського онлайн-курсу. Матеріали і методи. Для узагальнення поглядів вітчизняних та зарубіжних учених  щодо планування та розроблення онлайн-курсів використано загально-наукові методи. Задля опису одного з етапів розроблення онлайн-курсу та проєктування його технологічної карти використано метод моделювання. Метод анкетування використано на етапі визначення очікувань від онлайн-курсу «Розвиток логічного мислення старшокласників у навчанні математики».Результати. За результатами проведеного дослідження визначено послідовність дій, необхідних для створення якісного та ефективного онлайн-курсу. Обґрунтовано можливість впровадження онлайн-курсу як окремого виду самостійної роботи студентів. Підготовлено три опитувальники для встановлення зворотного зв’язку із цільовою групою майбутнього онлайн-курсу, а саме: опитувальник щодо очікувань від курсу, опитувальник для викладачів, опитувальник для слухачів курсу, які успішно завершать навчання на курсі. Відповідно до результатів анкетування за першим опитувальником визначено перелік тематичних напрямів і окремих фахових компетентностей, які могли б бути цікавими  викладачам і студентам спеціальності 014 Середня освіта (Математика).  Висновки. Розроблена дорожня карта проілюстрована на прикладі курсу для фахової підготовки майбутніх учителів математики, проте  може бути поширеною на онлайн-курс довільної тематичної спрямованості.
Keywords: онлайн-курс; навчальний контент; очікування від онлайн-курсу; показники якості онлайн-курсу; математична освіта; розвиток логічного мислення