ФОРМУВАННЯ В УЧНІВ ЗДАТНОСТІ ДО ДОСЛІДЖЕНЬ ЯК ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА - Матяш, Ольга; Кривошея, Михайло (Фізико-математична освіта, 2025)
Формулювання проблеми. У сучасному світі швидких змін і зростаючого обсягу інформації, здатність до досліджень стає однією з ключових компетентностей. Ефективне впровадження дослідницького підходу в освітню практику вимагає розробки нових, інструментів та форм роботи, які сприятимуть розвитку цієї здатності в учнів у сучасних умовах освітнього середовища. Нині потребують сучасного тлумачення відповіді на питання: як навчити сучасних учнів виокремлювати проблеми і досліджувати проблемні ситуації?; які прийоми методи та засоби є актуальними для забезпечення ефективності формування в учнів здатності до досліджень?Матеріали і методи. Аналіз, систематизація й узагальнення результатів досліджень відображених у публікаціях вітчизняних та закордонних авторів. Власні спостереження та досвід навчання учнів.Результати. Пояснено зміст поняття «здатність учнів до досліджень». Виокремлено виклики, які має подолати вчитель для забезпечення необхідних умов формування в учнів здатності до досліджень: збудження в учнів вмотивованості до досліджень, потреби в пошуковій активності; недостатність в учнів навичок критичного мислення; іноді стереотипне сприйняття учнями досліджень як складного й нудного процесу; подолання психологічних бар’єрів в окремих учнів; належна організація співпраці в дослідницьких групах; опанування учнями необхідного рівня письмових навичок. Головний виклик в недостатній теоретичній та практичній готовності вчителів до реалізації ефективної методики формування дослідницьких вмінь учнів.Висновки. Необхідною умовою створення сприятливого середовища для формування в учнів дослідницьких умінь є інтеграція дослідницьких методів в освітній процес. Системний підхід дає змогу розглядати дослідницьке навчання як певну систему, що поєднує відповідну мету, завдання, зміст, методи й форми та передбачає важливі результати навчання учнів.
Keywords: здатність до досліджень; дослідницькі уміння; дослідницька діяльність; виклики в методичній діяльності вчителя