MATHEMATICS CONTENT AND TECHNICAL AND VOCATIONAL EDUCATION TRAINING: A SYSTEMATIC REVIEW: ВИВЧЕННЯ ЗМІСТУ МАТЕМАТИКИ В КОНТЕКСТІ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ: СИСТЕМАТИЧНИЙ ОГЛЯД - Acheampong, Philip; Awuah, Francis Kwadwo (Фізико-математична освіта, 2025)
Формулювання проблеми. Математика має фундаментальне значення для професійно-технічної освіти (ПТО). Це пов'язано з тим, що математика дозволяє учням закладів ПТО розвивати навички розв'язування задач, необхідні у відповідних галузях професійної діяльності. Незважаючи на це, існує багато свідчень того, що учні закладів ПТО в усьому світі мають слабкі математичні навички. Різні дослідження зосереджувалися на успішності та зацікавленості учнів математикою математики, але мало уваги приділялося вивченню змісту математики в професійно-технічній освіті. У цьому дослідженні представлено систематичний аналіз змісту математики у професійнотехнічній освіті з січня 2015 р. по січень 2024 р.Матеріали і методи. Дані були зібрані шляхом аналізу 17 статей з математики в ПТО із загального пошуку Google Scholar, Scopus, журналу Eric та бази даних EBSCOHost. Числові дані були представлені у вигляді відсотків і частот, тоді як якісні дані були проаналізовані тематично. Результати. Дослідження показало, що найбільше статей було опубліковано у 2022 році, далі йдуть 2017 та 2021 роки. Найменше статей було опубліковано у 2015, 2018 та 2020 роках. Результати також показали, що більшість авторів пов'язані з Південною Африкою, за нею йдуть Швеція та Індонезія, а найменше – з Туреччиною та Катаром. Науковці зосереджуються на двох основних темах: викладання математики у закдаах ПТО та важливість математики для ПТО.Висновки. Результати підкреслюють важливість додаткових досліджень у цій галузі для підвищення якості математичної освіти в закладах ПТО в усьому світі з метою задоволення потреб швидкозмінного  ринку праці.
Keywords: систематичний огляд; бібліометричний аналіз; зміст математики; професійно-технічна освіта; компетентності