ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ЗАСІБ АДАПТИВНОГО НАВЧАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ІНФОРМАТИКИ ТА МАТЕМАТИКИ - Косовець , Олена; Соя , Олена; Крупський , Ярослав; Тютюн , Любов (Фізико-математична освіта, 2022)
Формулювання проблеми. В умовах онлайн/змішаного навчання актуальність дослідження щодо використання цифрових технологій як засобу адаптивного навчання здобувачів вищої освіти інформатиці та математиці незаперечна. Реалізація засад адаптивного навчання за допомогою цифрових технологій надає значні можливості для індивідуалізації й диференціації освітнього процесу відповідно до когнітивних особливостей та освітніх потреб кожного випускника.Матеріали і методи. Дослідження опирається на праці вітчизняних і зарубіжних науковців. Використані теоретичні та практичні методи. За допомогою методів системного аналізу і теоретичного узагальнення проведено дослідження впровадження системи адаптивного навчання в умовах дистанційного навчання у Вінницькому державному педагогічному університеті імені М. Коцюбинського.Результати. Обґрунтовано, що з розвитком електронного навчання стало можливим ефективне забезпечення адаптивності процесу навчання здобувачів вищої освіти інформатиці та математиці. Адаптація передбачає аналіз індивідуальних особливостей і початкового рівня підготовки здобувачів освіти, впровадження процесу інтерактивного навчання, оцінку критеріїв успішності для переходу на наступний рівень навчання тощо. Розглянуто методичні аспекти адаптивного навчання в інформаційній навчальній системі закладу вищої освіти.Висновки. Система адаптивного навчання математики та інформатики забезпечує оптимальну адаптацію освітнього процесу до індивідуальних особливостей і персональних уподобань студента, сприяє активізації їхньої пізнавальної діяльності, підвищує мотивацію до навчання, надає можливість здійснювати моніторинг навчання і його коригувати для досягнення запланованих індивідуальних результатів. Адаптивна система навчання має потенціал для забезпечення повного залучення студентів у процес побудови власної індивідуальної освітньої траєкторії, розвитку їхньої активності, удосконалення індивідуалізації освітнього процесу тощо.
Keywords: адаптивне навчання; цифрові технології; освітній процес; здобувач вищої освіти; навчання математики та інформатики